Cykling är den populära utomhusaktiviteten där du tar dig fram i naturen på två hjul. På en cykel tar du dig fram i hög hastighet samtidigt som du får vara nära naturen. Det är en snabb och relativt billig aktivitet för både stora och små.
Se till att du kommer ut med cykeln
När du precis har börjat komma igång med cyklingen är det viktigaste att du bara ser till att du faktiskt kommer ut. Du kan till exempel börja med att cykla fram och tillbaka från jobbet eller skolan. Pendlar du till jobbet kan du i stället se till att ta cykeln till tåg- eller busstationen.
Se också till att du cyklar när vädret är dåligt. Vänjer du dig inte vid de olika väderlekarna som du kommer att möta i livet som cyklist är risken större att cykeln står helt orörd inne i förrådet. Så länge du är rätt klädd och har tillgång till rätt utrustning är du redo för att cykla i alla typer av väder.
Bli redo för längre cykelturer
När du har fått in vanan av att ta cykeln överallt är det dags att komma igång med de längre cykelturerna. Då är det lagom att börja cykla över en helg. Ha gärna sällskap med dig på turen och stanna för kaffepaus vid någon sevärdhet.
Kom ihåg att det viktigaste med att komma ut är att få vistas i naturen, njuta av den friska luften och få motionen du behöver. Ta gärna med barnen på dina längre cykelutflykter och välj då sevärdheter som passar dem.
Ligger ditt utvalda utflyktsmål lite för långt bort kan du kompromissa genom att bara cykla ena vändan. Så kan du anpassa utflyktsmålet så att det antingen ligger i närheten av ett vandrarhem eller dylikt som du kan bo på under natten för att sedan cykla hem igen. Ett annat alternativ är att en kompis eller familjemedlem kan möta upp med bil vid utflyktsmålet så att både du och cykeln kan få skjuts hem igen.
Har du tillgång till bil kan du alltid ta med cykeln och starta din cykeltur på en plats längre bort från där du bor. Det är ett perfekt sätt att upptäcka nya naturområden på.
Planera dina cykelturer
För att du ska kunna njuta av en härlig cykeltur är det bra om du planerar rutten innan du ger dig iväg. Då får du bättre koll på vad du kan förvänta dig av cykelturen. Du kan också lättare göra en översikt för när du kommer att behöva stanna och fylla på energin för att orka fortsätta.
Har du tänkt cykla längsmed en bilväg är det extra viktigt med en bra förhandsplanering. Undersök trafikläget innan du ger dig ut och planera om din tur om trafikläget inte ser bra ut. Säkerheten före allt.
Hitta underlaget som passar dig och din cykel
När du cyklar kommer du att befinna dig på olika terränger och snabbt lära dig vilken typ av underlag som du trivs bäst på. Underlaget kan också behöva anpassas beroende på vilken cykel du har.
Det kan också vara bra att tänka på hur du cyklar på olika underlag, särskilt ute i naturen. Cykling ska inte belasta underlaget mer än vandring, men till exempel extra hårda inbromsningar kan lämna fula märken efter sig, som helst ska undvikas helt.
Skaffa en cykelkompis
Cykeläventyret blir ännu roligare om du kan uppleva det tillsammans med en annan cykelintresserad. Så varför inte försöka locka med dig en familjemedlem, kompis eller arbetskollega ut på en härlig cykeltur ute i det fria?
Ta hand om allemansrätten
Eftersom cyklingen till stor del utförs ute i naturen där allemansrätten råder är det viktigt att ta hänsyn och se till att inte störa eller förstöra något. För att du ska ha rätten att föra dig fritt i naturen behöver du också leva upp till de skyldigheter som kommer med den rättigheten. Då är det viktigt att du visar hänsyn mot markägaren, naturen och alla andra som också befinner sig närheten.
Förutom att du bör anpassa din körstil utifrån det rådande underlaget behöver du också se till att vara en trevlig cyklist ute i naturen. Behandla mötande trafik som du själv hade velat bli bemött. Helst ska du sänka farten och uppträda vänligt. Det är särskilt viktigt när du möter hundar och hästar som lätt skräms av både cyklister och fotgängare.
Så skapar du ett trevligt bemötande
- Cyklar du tillsammans med en större grupp är det bra om den som cyklar först meddelar mötande trafik om hur många cyklister ni är som kommer att passera. Den sista cyklisten i ledet meddelar att alla nu har tagit sig förbi.
- Gör dig hörd på avstånd genom att använda ringklockan så slipper du höja rösten. Hästar är dock ljudkänsliga, så då är det bättre om du saktar ned och försöker ta kontakt med ryttaren innan du fortsätter din cykeltur.