Vi har alla varit nybörjare när det kommer till vandring och det är mycket att hålla reda på innan man kan ge sig iväg på premiärturen. För att hjälpa dig på vägen har vi samlat ihop våra egna erfarenheter och lärdomar. Läs vidare och ta del av våra fem bästa tips för dig som vill börja vandra.
1. Hitta någon att vandra med
När det kommer till vandring är en av de viktigaste säkerhetsföreskrifterna att i allra högsta mån undvika att gå själv, om möjligheten finns. Vandra med en erfaren kompis eller tillsammans med en erfaren ledare från Friluftsfrämjandet eller Svenska Turistföreningen, STF. Är du öppen för ett spontant möte eller vandringsgemenskap finns forumet Vandringsbloggen Community där du kan hitta nya vandringskompisar eller tillfälligt sällskap under vandringens gång.
2. Planera vandringen noga
Att planera din vandring är a och o för en både säker och trevlig tur. Köp en karta i en välsorterad bokhandel en tid innan avresa för att planera rutten så noga som möjligt. Då har ni koll och kan förbereda er inför tuffa höjdmetrar och branta partier samtidigt som ni får koll på de lättare platta partierna som tillåter mer vila.
Ett tips är att ta hjälp från den lokala personalen som jobbar på fjällstationerna och i fjällstugorna. De har ofta koll på hur er tänkta rutt ser ut, både från egen erfarenhet och andra vandrare, och kan hjälpa er med information för en trevlig tur.
3. Välj rätt kängor och gå in dem
Innan du ger dig ut på din första vandring behöver du skaffa ett par bra kängor. Genom att välja ett par kängor som passar dina fötter minskar du risken för otrevliga belastningsskador och skavsår.
Vilka kängor du ska köpa beror på vilket underlag du ska vandra på och vilken svårighetsgrad vandringen har. Vandrar du en en planare terräng räcker det om kängorna har ett lågt skaft. Du kommer långt med ett par grövre gympaskor under lättare dagsturer och skogspromenader.
I mer krävande terräng behöver du däremot en mer tålig känga som har ett högre skaft som går upp ovanför ankeln. När du vandrar i krävande terräng hjälper det höga skaftet till med att avlasta rygg, knän och ben samtidigt som de stadgar upp kroppen.
Så förebygger du skavsår och onda fötter
- Gå in dina kängor innan vandringen.
- Minska friktionen mot huden genom att använda dubbla sockor.
- Lufta fötterna under vandringspauserna; torra fötter minskar risken för skavsår.
- Välj en större storlek på kängorna eftersom fötterna gärna sväller under vandringen.
- Tejpa fötterna med exempelvis leukoplast innan vandringsstart.
4. Välj rätt ryggsäck
Vilken ryggsäck du behöver beror på vilken typ av vandring du har tänkt att genomföra. Ryggsäckar rymmer allt ifrån 20 liter upp till 100 liter. Det viktigaste är att du väljer en ryggsäck som rymmer allt du behöver ta med. Tänk också på att välja en ryggsäck som sitter bekvämt på din rygg.
5. Träna inför vandringen
Det fina med vandring är att du kommer långt med god allmänkondition och förmågan att lyssna till din kropp. Precis som de tidigare punkterna ovan beror träningsbehovet innan en vandring på vilken typ av vandring du ska genomföra. Ska du ge dig ut på en tuffare fjällvandring med mycket packning behöver du börja träna i god tid innan för att förbereda kroppen.
Träningstips för tuffare vandringar
- Konditionsträning. Har du planerat att vandra två mil om dagen är det bra om du kan känna på den sträckan innan avfärd. Gå så mycket du kan innan avfärd för en bekvämare vandring.
- Backträning. Förbered benmusklerna för fjällvandringens höjdmeter i närmaste backe.
- Grundstyrka. Sätt av tio minuter varje dag för rygg- och bålstabiliserande övningar. Det är både gratis och effektivt. Armhävningar, situps, burpees och rygglyft är bra övningar att fokusera på.